då vet man det



tre av fem möjliga har fått magafari i familjen B

kristina från duvemåla har premiär ikväll i helsingfors

karleby hamn har gjort rekord

moa har ritat fina prinsessor i bubbel

helsingin sanomat planerar att börja ha tabloidformat på tidningen

minst 7500 människor har dött i syrien

båthamnen i bosund udvidgas till 133 båtplatser

charterflyg från canarieöarna försenades igår

snöskulptur i karleby behövdes rivas pga rasrisk

vad blir följderna efter fukushimas kärnkraftskatastrof

snöröjning på tak tar nu fart

man kan köpa frysta, rensade lingon för 3e/l i korsholm

zits har fått ett nytt läderbälte av sin mamma

hundratals miljoner barn bor i slum




vi blir matade med nyheter varje dag, både sorgliga och glada. men vi lever ändå mest bara i vår egen bubbla och funderar mest på saker som har med oss själva att göra. vissa försöker överleva dagen. vissa begravar sina nära. vissa har magafari. vissa skottar snö. vissa har för mycket lingon i frysen. sånt är livet. vi är ju bara människor.

i needed it

- jag tycker det är bara hälsosamt för dej att få vara sjuk ibland, sa gubben (lite skämtsamt så jag int sku ta på näsa)
och visst har han en poäng där. man uppskattar friskheten mycket mera om man är sjuk nångång. har inte haft den roliga vinterkräksjukan sen jag var typ 7 år...och nu slog den till med besked. igår morse fick jag med ynklig röst ringa gubben och fråga hur snabbt han hinner hem. att ta hand om en liten sprallig 18 månaders tjej när man bara kan ligga raklång i soffan är inte alls nån kul grej. i andra soffan låg mellersta killen, han var nästan ännu värre i skick än sin mamma. fy för magafari.

ps. kortet är tagit idag....då kan ni ju bara föreställa er hur jag såg ut igår, muhahhaaaa.....då stod hela håret rakt upp......gubben försökte säga åt mej att jag kanske sku ta en dusch och byta till vanliga kläder (hade morgonrock hela långa dan) så skulle jag känna mej piggare men han fick inte övertygat mej......då mår man dåligt - om man inte ens vill fräscha upp sej litegrann.....

pps. vi träffade 16 pers ur min bullriga familj 3 h innan jag och ivar började kasta upp (som det så vackert heter) + att äldsta tjejen for och sova över till en 6 pers familj samma kväll....sitter nu här och funderar hur många vi lyckades smitta ner.....helt oavsikligt! får väl sådär offentligt be om ursäkt på förhand - hade vi vetat detta hade vi inte farit på nåt kalas! och hade jag på kalaset vetat att jag tre timmar senare skulle kasta upp allt jag ätit hade jag garanterat tagit en STOR , STOR, STOR marängkakbit och bara vräkt i mej!

s k i d a

jag kan ju inte vara sämre än min kära svägerska när det gäller skidning! men man ska inte säga hej förrän man är över bäcken eller tro att man är snofsig i skidspåret när man inte ens prövat. måste erkänna att jag smålog åt Linda när hon skulle ut i skidspåret. inte kan ju det vara så svårt och tungt!

ikväll skulle jag bevisa för mej själv att jag, efter sisådär 10 års paus från allt vad skidning heter, fortfarande är smidig och bra.......resultatet: jag kommer aldrig mer att stå på skidor om jag inte blir tvingad till det! jag kan inte skylla på kalla händer - hade sköna tovade vantar. jag kan inte skylla på kalla fötter heller - hade strumpor+ sockor. jag kan inte skylla på kalla öron - hade två buffaband. jag kan inte skylla på mammas skidor - dom var väl vallade. jag kan inte skylla på vädret - det var helt ok. och jag kan inte skylla på att det var trångt i spåret för jag var ensam om att skida denna lördagkväll......

jag bara ogillar att skida, det kan man väl få göra med gott samvete!

regnbågens färger

jag gillar den ljusblåa färgen allra mest

eller den mörkare blå - som havet

eller nej, den gröna - grönt e skönt!!

men kanske rött, som är sött, skulle passa bättre att tycka mest om

väljer nog den gula istället - så uppiggande!

nej, nej - gult är fult

den ljusgröna är nog finast - sommarkänsla

eller rosa - prinsessfärg, DEN väljer jag....vill vara prinsessa om så bara för en dag!


behöver knappast tillägga att jag har tråkigt och lång tid och tycker denna lördag kunde raderas innan den började....rita med barnen, roligt, njaee......hoppas gubben kommer hem snart. han är ju så jätte, super rolig *smile*


men en rolig sak kan jag berätta och det är att vi tog familjepoäng! igårkväll (jep, sånt finns)- poäng får man när man gör något för barnens skull fast man själv skulle vilja slippa undan. - vi besökte simhallen!! pappan frös som en liten kycklingunge (överlevde tack vare varmt bubbelbad, där han satt en halvtimme- minst (med lilla ruth som också uppskattade värmen och bubblorna)) och mamman kände sej som en gammal mommo i sin mammiga, svarta simdräkt utan pusch up och med sömmar sydda runt bysten).....men för barnens skull så borde simhallsbesök göras OFTARE! så kära vänner, packa simkläder och en handduk i en påse och - åk iväg till simhallen.

en hel kvinnodag

hmmm, sitter och funderar OM jag ska anmäla mej till kvinnodagen i bennäs den 24.3.......är det värt att lägga ner en hel lördag på detta? (ja, man kan ju göra mycket annat roligt medan gubben e i jobb en vanlig lördag - åka pulka med barnen vid skolan, ha lite hemmagymppa eller bara slappa mellan legobitarna i soffan) och dessutom betala för det, he hee....nån som varit tidigare år och kan rekommendera detta???


Malin Hammar som ska föreläsa verkar ju vara en hörvärd föreläsare.......och så får man ju äta en god lunch utan småbarn (redan detta är ju värt betala en ordentlig slant för) och ta KAFFEPAUSER! samtidigt som jag dricker kaffet kan jag ju blunda och låtsas att jag är en fin karriärskvinna som tar fika mellan två superviktiga möten på ett snobbigt café......tillsammans med högt uppsatta chefer förståss *blink*


ps. bilder har visst med artikeln att göra, den visar vad jag missar om jag far på kvinnodagen....jag tror nog att jag anmäler mej.....nån som hänger med??

nyheten om prinsessan


dagens stora, fantastiska, nyhet som knappast någon missat, prinsessan som föddes i grannlandet. hovet ringde dock inte åt mej personligen och berättade nyheten, det gjorde syrran vid mamma-barn imorse....hon efterlyste prinsessbakelser dagen till ära, men några såna fick vi dock inte njuta av. all lycka och välsignelse önskar jag den lilla damen (som kommer att få så mycket uppmärksamhet som en vanlig svensson skulle må dåligt av). hoppas bara pressen har vett att låta dom vara ifred och få njuta av familjelivet i lugn och ro!

läsvärd bok

har just läst boken Himlen finns på riktigt, skriven av Todd Burpo. denna bok är verkligen läsvärd. den handlar om en liten pojke, Colton 3 år, som under en operation får besöka Himlen. det är faschinerande att läsa hur han berättar om Himlen för sina föräldrar på ett sätt som bara en liten pojke kan. vilka frågor föräldrarna än ställde om Himlen, Gud, Jesus, den heliga Anden och hur det såg ut där så kunde han svara enkelt, självklart och naturligt. han tycker inte det är nåt konstigt med att sitta i Jesus knä och titta ner på doktorn som opererar blindtarmen, på mamman som sitter i väntrummet och pratar i telefon och pappan som är i ett avskilt rum och ropar ut sin rädsla och ilska åt Gud.....allt detta återberättade Colton efteråt och sa bla - pappa, Jesus sa att jag måste återvända för att han svarade på din bön.


ja, denna bok måste man bara läsa...den styrker tron!

blå




om nån skulle ha sagt åt mej förra veckan att jag skulle gå med blåa byxor och dessutom betala för dessa så skulle jag ha sagt:

-ta tre burana och gå och lägg dej bums!

har härmed bevisat att vissa människor, typ jag, är väldigt påverkade av mode. när vi i helgen besökte alla möjliga klädbutiker i helsingfors och såg dessa byxor i alla rengbågens färger på var och varannan skyltdocka så började jag till slut tycka att dom är nästan snygga, fast dom egentligen är helt skitfula! fulsnyggt mode på G tydligen. för övrigt kan jag tillägga att jag inte är en sån som följer modet i nån större grad, modekläder passar ju bara in en kort tid, sen är det plötsligt väldigt omodernt! undrar vart alla Pepperonijackor (sportig modell med midjeband i röd, gul, blå el grön färg) som fanns på 1997 har tagit vägen? jag hade en gul och tyckte den var så läcker då!

jag har annars kommit in i ett nytt skede i livet! min dotter och jag kan ha samma strumpor, samma storlek alltså. vi ville båda ha strumporna med de största bollarna, hon fick ge sej såklart och ta paret med små bollar. mamma bestämmer!
PS. provade denna gulda tröja vid hm och med facit i hand borde jag ha köpt den för att sen få se gubbens min när han ger mej en kram och tror att jag blivit en slemmig guldfisk! (materialet kändes som fiskfjäll) det hade helt klart varit värt 9.90 e.

ett gott skratt förlänger livet...jag vill bli en gammal gumma sen då jag blir stor!

en liten kommentar till bilden:


damerna på bilden gråter inte! de gapskrattar så tårarna sprutar och snor rinner ur näsan och kinderna blir röda....ja,om man överdriver lite, mer eller mycket!! vilken tur att hon bakom kameran inte fastnade på bild.... då hade ni fått se sanningen om skrattets negativa inverkan på människan (det FINNS faktiskt en sån om ni inte visste det) - syftar på det där med tårar, snor, rodnad etc...kan lägga till rufsigt hår och skruttiga kläder (efter många besök i provrum med en hög kläder) - snyggt? - njaäää.......kort sagt ser man ut som om man varit på stockholmmaraton bara för att man haft två jätteroliga dagar!


nästa gång jag reser nånstans där man är hemifrån i mer än 7 h så ska jag minnas att redan från början vara prydlig, lågmäld, fnissa istället för att flabba, släta ut mina kläder oftare och sitta rak i ryggen, gå långsamt med långa steg istället för att komma smårusande fram på alexsandersgatan med korta steg och höga skor. ja, jag ska överlag uppföra mej som den fina dam jag är.


ni minns väl att man alltid ska skratta med en människa och inte åt en människa!


fast åt mej får man nog skratta, det bjussar jag på, he hee.....

nice post

igår damp denna roliga post ner i låddan. Nice Run. en rolig, smålöjlig grej som jag deltog i ifjol. och i år igen. ifjol var jag tillsammans med mina svägerskor, vi var en grupp på 6 personer. men denna sommar ska två av mina svägerskor sköta sina bebisar!........man får också delta enskilt eller en grupp på 12. för att få det billigaste alternativet så ska man anmäla sej före 16.3. och det tänker jag göra....logon på min tröja ska vara denna:




tror ni jag får ihop nån grupp med denna logo?? eller ska jag ändra den till

AsentajaGroups otränade och trötta fruar som behöver slippa hemifrån en stund.

behöver 6 LADIES....eller rentav 12...vem vet hur många som nappar på kroken........Linda hänger förståss med, henne frågar jag inte ens....och syrran.....och Maria......

wc städerska online


vi har en liten, söt, energisk blöjtjej som har en passion för wc rengöring!

wc borsten är den bästa grejen hon vet, näst efter en öppnad tandkräms- el hudkrämstub.

slipper hon in i det magiska rummet så ställer hon sig på tårna och tvättar frenetiskt! vill hon kontrollera hygienskicket av wc vattnet så tar hon ett litet, fint plastglas ur lekrummet och provdricker lite......nice?....NOT!!

men tyvärr, hon är snabb (missar inte om wc dörren lämnat på glänt!) och tyst....tills man hör att det SKVÄTTAR.......


till vissa, som efter denna läsning kanske tror att jag har skitig wc bytta och inte kollar efter mina barn, som lider av springmaskar eftersom dom får dricka avloppsvatten, så kan jag säga, ha - så fel ni har. jag tvättar numera byttan flera ggr per dag, uppmanar de äldre barnen att alltid spola efter wc besök och sen stänga dörren så fönstren skallrar! och lillan, ja - hon kräver 100% uppsikt under hennes vakentid...(och härefter ska jag försöka inpränta i hennes lilla hjärna att wc städning är äckligt, tråkigt, jobbigt, slitsamt och ett rent skit arbete...wish me luck)

vändagen

14.2 2012 - vändagen.


min blomma på köksbordet gav inga vändagskänslor denna morgon, hur kan den bara vissna såhär plötsligt- efter ynka tre veckor hemma?!? Grrrrrr...jag och blommor....*suck*


tacka vet jag våra ljuvliga katter, de är alltid lika snälla, rena och fina!


fick inspiration från caisa bloggen och flyttade in en hylla till köket för ngr veckor sen....ni vet- ombyte förnöjer!


hoppas du får en så trevlig vändag som det bara är möjligt i just din situation!!.....vår vändag känns lite sisådär......inte alltför roligt men inte heller tråkig. bra så, kanske.

Livet och döden

vi fick i helgen ta del av ett sorgligt dödsbud. en älskad fru, mor, svärmor, mormor och farmor har nu fått flytta till Himmelen, trots sina ännu unga år. den smärta de anhöriga känner kan jag bara ana. jag kände henne inte personligen men vet vem hon var, hon delade samma tro som jag så med andra ord var hon en trossyster. vi har ju inget löfte om morgondagen men ändå tar vi livet för givet. när något sådant här händer, som inte är väntat, så kommer Himmelen så nära. livet och döden, det mest naturliga i världen. vi får vara tacksamma att vi, Guds barn, är plantor som sen får blomma i evigheten.
Tack för det min käre Far.

Käre gode Gud, ge din gränslösa kärlek till de anhöriga som idag bär en tung och svår sorg. Amen

k a l a s

alltså det här med kalas. jag säger en gång för alla - jag, maria margareta (ni kan uttala margareta som margurité med enkelsk toutch så låter det inte så jobbigt (ni vet margareta rimmar på feta)), är ingen festfixare! -om det behövs underskrift på detta kan syrran skriva under. vill ni ha goda hembakade kakor, en ståtlig tårta, fina servetter, vackert dukat, serpentiner och ballonger, gulliga tackpresenter och ja, kalasstämning med andra ord. kom inte hit.

men räcker det med kravlöst, roligt sällskap, torr kladdkaka, mehukatti och kaffe så är alla välkomna! vi gillar nämligen riktigt, riktigt mycket om att ha BESÖK!!


nu, på dagen idag, har min man blivit ett år stelare i lederna. nästa vecka fyller vår kille, och han vill ha ett stort POJKKALAS, 4 år.........jag bara tycker det hela blir för kalasaktigt på nåt halvjobbigt, p r e s t a t i o n s å n g e s t l a d d a t sätt! tack Linda för att vi ikväll fick lite kalasstämning för våra kära tvillingar med din goda marängrulle.


åt svärmor och mormor med äkta hälfter tar vi gemensamt kaffe.......nångång :-) OK??

majahome mössan sitter så fantastiskt bra. den rasar inte ner före ögonen eller hoppar upp under hakan. fint. fint.


man kan för det mesta njuta av det kalla vädret som vi haft genom fönstret men ibland måste man ju bara ut...så man int blir taso. ni vet - en mamma som uppför sej som en trotsig tvååring är inget kul. inte alls. men idag, fredag, är det lagom kallt och man kan med gott samvete skippa städning och fara ut istället. eller så städar man och njuter av nystädat sen. man ska göra som man vill, inte som man borde!


ps, dagens viktigaste kom ihåg grej som också relaterar till kläder: ha bekväma trosor när ni jumppar. INTE för små, då rullar de under bilringen. INTE för stora, då drar man upp dem till behån.......LAGOM e grejen!

självbehärskning




jag önskar att jag var en som som alltid gör som jag har tänkt att jag ska göra. en gång för ca en månad sen (när mitt nyårslöfte om att äta lchf var relativt färskt ännu) så satt syrran, min svägerska och jag här och drack kaffe. för att fresta dem satte jag fram en konfektask som innehöll ca 7-8 chokladbitar......men de var envisa och jag var envis - ingen tog! efter att de hade farit hem och jag skulle duka av bordet så infann sej suget, ett riktigt ha begär!.... för att göra det enklare för mej själv så tog jag hastigt konfekten och kastade alla godbitarna i roskis. HA, som om det sku hjälpa en snålgris! HASTIGT, utan reflektion tog jag EN chokladbit ur roskisen och åt upp den, därefter ANDRA biten och sen ännu snabbare en TREDJE bit, den FJÄRDE biten slank så snabbt ner så den räknas inte.........och alla dessa direkt ur roskis rakt ner i magsäcken - utan vare sej njutning eller värdighet....hade det då inte varit fräschare att ta EN konfektchoklad med kaffet och njuta av den långsamt och moget....hmmmmmm.......


nåja, lchf ätandet fortsatte och jag tycker själv att jag klarat det relativt bra....tills kokosbollarna kom in i bilden - jag älskar kokosbollar. lchf varianten med 80 % kokosflingor iställer för havregryn var gott! men så tog kokosflingorna slut och jag började gladeligen baka kokosbollar på endast havregryn (havregryn är inte riktig det man ska äta i rikliga mängder om man vill säga att man kör lchf) jag började röra ihop geggan varje dag, every day, joka päivä! igår gjorde jag hela tre satser åt mej själv - sammanlagt ca 150 gr smör och sisådär 5 dl havregryn + 2- 3 tsk kakao. då fick jag plötsigt en klarhet på min situation...jag kommer att röra ihop kokosbollar varje dag om jag inte får slut på detta. sagt och gjort, en 1/2 kg havregryn åkte raskt i roskis innan jag hann ångra mej med sammanlagt 4 bajsblöjor. påsen knöts hårt ihop och slängdes så långt ner i gången som möjligt så gubben inte skulle ha så lång väg till roskis med mina kära havreflingor sen när han kom från jobbet...(att jag själv skulle ha fört dem i roskis är inte att tänka på då termometern visade - 19, och tänk OM det hade slagit slint och jag skulle ha öppnat påsen i kylan och börjat ösa i mej lite havregryn som luktade bajs, muhahhaaaaa)

ps. när syrran fick höra detta blev hon småstressad och sa med myndig röst - man SKA INTE slänga mat! du kunde ha gett havregrynen åt mej! mamma upp i dagen.

zumba

jaha, då visste man det....jag zumbar ungefär lika bra som dumbos mamma. okej, helt ärligt så vet jag inte hur hon zumbar men jag kan tänka mej att hon viftar lite med öronen och svansen i takt med musiken och resten av rörelserna hinner hon helt enkelt inte med i... nåja, detta var ju bara zumba och jag kan acceptera att jag är urusel på detta utan att få ett raseriutbrott och skrika som vår ruth när hon inte får "ringa" med pappas telefon. hola. hola.

tacka vet jag vanlig jumppa med X hopp, V steg, armhävningar, knälyft, kissa som hunden och ja, ni fattar....enkla men gorr bra grejer till Abba musik.....typ.....!

kvinnokvällen





man får väldigt djupa tankar efter en kvinnokväll, det är alltid nåt som berör en. speciellt när temat är: att känna att man duger som man är, oavsett ålder, utseende, självförtroende, hälsa och intelligens. när jag kom hem igårkväll hade jag ingen annan att ventilera mina tankar med än min trötta gubbe och han fick sött somna till mitt pladder, mitt ihärdiga pladder, om syndakännedom, skam, skuld, självförtroende och självkänsla.....behöver jag tillägga att han somnade, nej det gjorde jag ju redan...han somnade, som sagt, relativt snabbt! (i övrigt diskuterar vi ofta och gärna religionsfrågor men inte efter kl 22.....ja, det låter kanske tidigt för vissa men för oss har det varit sängdags för längesen då.....)

en sak som lämnade speciellt i mina tankar efter kvällen var frågan

- missade Gud nånting när han skapade dej?

om vi är missnöjda med oss själva, är vi då inte samtidigt missnöjda med Guds eget verk

det är inte alltid är så lätt att fokusera på det allra väsentligaste i denna värld där utseendet, status, rikedomar och hälsa står så högt i kurs och ofta förknippas dessa grejer med lycka! man blir ideligen matad med information, köp dittan och köp dattan så blir du lyckligare. nej, denna sida av evigheten är inte alltid så enkel att leva i. sen blir det betydligt enklare...på den rätta sidan av evigheten...

sova ute

äntligen kan lilla damen sova utomhus igen, blev så glad imorse när temperaturen visade 3,4 minusgrader........najs, najs!

jag duger

HÄR sitter jag på måndagkvällen om allt blir som planerat. men man vet ju aldrig - tänk om jag har magafari, ligger på sjukhus efter ett benbrott, flippat ur eller rentav dött.......Gud allena vet vad morgondagen för med sej!

jag ska aldrig mer

sucka över gräsklippning

gnälla pga svettig bil

tröttna på barnens tjat om att fara och simma

sucka över tom solkrämstub

irritera mej på tjugoelva par croccs i tamburen

irritera mej på fräknarna på näsan

gnälla över dålig matlust i värmen

sucka över sand i sofforna

avsky sommarregn

bli lessen över gräsfläckar på byxorna som inte går att tvätta bort

sura över att fläkten i sovrummet för oljud med sej

gnälla över värmen

sucka över solstrålarna som gör att fönstren ser smutsiga ut


nej, jag ska glatt leta bland hyllorna vid prisma efter den BÄSTA deodoranten som tar bort eventuell svettlukt som möjligtvis kan upppkomma efter en svettig tur med gräsklipparen !!