hos Pamela

igårkväll besökte jag terjärv av alla tänkbara ställen....pamela bjöd på "bloggträff"/tjejträff i sitt underbara hem där alla detaljer och möbler är genomtänkta i minsta detalj.....vart man än tittade så fanns alltid något vackert att vila ögonen på......
vi fick njuta av fika i uterummet....att sitta där med alla fönster runtomkring kändes härligt!
vi har alltid knytkalas då vi träffas så det brukar bli en spännande meny...
jag var ungefär lika trött som kaninen i korgstolen när jag kom hem, eftersom det blev lagom sent (jag som annars brukar bädda ner mej 21:30).... så jag var trött men lycklig efteråt - som man ju blir man när man umgås med trevliga människor!
Aja fotade ännu flitigare än jag och garanterat blev resultatet av bilderna betydligt bättre än mina gryniga....dessutom har hon blick för att fotografera!!
en mysig soffgrupp fanns på övrevåningen där kvällssolen strålade in, härligt! (bilden till hö är från nedrevåningen)
sovrummen på övrevåningen var som en dröm........men jag kunde ju inte fota precis allt *smile*
här är pojkrummet, jag borde ha fotat allt smålego som var byggt så vackert...där skulle vår Ivar ha trivts som fisken i vattnet! en likadan "prylsamlartavla" köpte jag av Pamela, den ska ännu målas innan den kommer upp i ivars rum.....
och så tjejrummet med rosa detaljer, där fanns minikök,strykbräda, dockhus m.m......om man ändå hade haft ett sånt rum då man var liten!

utomhus fanns också mycket vackert....ska visa deras växthus senare, det är precis som mitt drömväxthus!!

PS. pinnsoffan är till salu, den är så vacker!

det tar sej...



det tar sej med mitt trädgårdsland. små, små frön har blivit nerstoppade i jorden och nu återstår att vakta barnen så dom inte fortsätter med vanan att leka med jorden i trädgårdslådorna......kan jämföras med att lära en gammal hund att sitta.....men man ska inte ge upp innan man ens börjat! jag tror nog att vi i slutet av sommaren kan njuta av en sommarmåltid med nypotatis, morötter, rädisor och ärter...och lite salladsblad på tallrikskanten fast jag tycker att de växer i munnen och får mej att känna mej som en kanin....
för övrigt kan jag påpeka att det är väldigt ovanligt att jag skissar nåt överhuvudtaget (krusidullerna på pappret föreställer faktiskt en skiss av trädgårslandet), men igår, när jag hade sått de tre första lådorna kom jag på att jag ska skissa upp allt jag sått och skall så - så jag vet vad som växer var (risken finns ju att jag inte kan särskilja morotsplantor från potatisplantor)
så nu funderar jag (pga skissen) om jag håller på att bli
 gammal och glömsk
pedant
noggrann
trendig
nån annan än jag är

jag tror och hoppas på det tredje alternativet...och med det i åtanke ska jag nu fortsätta gräva ner stenar mellar lådorna!

f o t s p å r


när jag såg dessa fotspår på golvet i farstun (spår efter en "taso" dam som hållit på med trädgårdsarbete med bara fötter i crocs) så kom berättelsen fotspår i sanden upp i mitt minne. dessa ord har jag läst många, många gånger då jag var liten i moster M:s lägenhet (hon hade den på en tavla) och jag tyckte att det var den vackraste berättelse jag visste......tycker än idag att den är lika vacker!

En natt hade en man en dröm. Han drömde att
han gick längs en strand tillsammans med Gud.
På himlen trädde plötsligt händelser från hans liv fram.
Han märkte att vid varje period i livet fanns
spår i sanden av två par fötter:
Det ena spåret var hans, det andra var Guds.
När den sista delen av hans liv framträdde,
såg han tillbaka på fotspåren i sanden. Då såg han
att många gånger under sin levnads vandring fanns
det bara ett par fotspår. Han märkte också att
detta inträffade under hans mest ensamma
och svåra perioder av sitt liv.
Han frågade Gud om detta, "Herre, du sa att du
aldrig skulle överge mig utan gå vid min sida hela vägen.
Men under de allra svåraste tiderna i mitt liv
har det funnits bara ett par fotspår. Jag kan inte förstå,
att du lämnade mig när jag behövde dig mest."
Herren svarade: Jag skulle aldrig lämna dig under
tider av prövningar och lidande.
När du såg bara ett par fotspår - då bar jag dig.
/ Okänd

tyvärr var ju inte dessa fotspår i farstun lika vackra som fotspår i sanden är och de skurades hastigt bort av samma dam som hade klottat dit dem....lite "nolo"såg hon ut då hon skura, och med all rätt...skämmas sku du!!

smart drag


syrran är smart, så är det bara!! hon låtsas stå och skyffla utfyllnadsmaterial till deras gräsmatta då jag kommer dit med rena kläder och ska på kvällskaffe, för hon vet att jag tar i spaden bara jag får en början!.......när jag cyklade hem trodde nog alla att jag är den första kvinnliga sotaren i byn!
brosan däremot blev ditlurad med moteveringen att syrran har ett nytt, effektivt, träningsprogram på G.....när vi hade skyfflat, och flyttat många tunga stenar, i ca 1 timme och började tacka för oss så nämde hon i misstag att grävmaskinen får ta hand om resten i slutet av juni!! denna "mockningsoperation" är bara för att det ska vara snyggare runt terassen till hennes examenskalas!! (hon är färdigutbildad socialarbetare så håll er i skinnet!)

han, killen i orange, blev måttligt glad!

man ska aldrig säga aldrig



nu hoppas det vilt på gården där man aldrig skulle införskaffa skönheten, och vi har inte ångrat oss en sekund....ännu......

en slät kopp kaffe


en slät kopp kaffe utan tilltugg...hur svårt kan det vara egentligen?!
min ovana i ryssland - att äta så mycket gott som möjligt på så lång tid som möjligt, har lämnat kvar....

ps. grabben på bilden, vi kan kalla honom steven eftersom han ser ut som just en steven, har inget med texten att göra. förutom EN SAK, han klarar detta med att ta en slät kopp kaffe UTAN tilltugg bättre än mej.....eller vem vet, kanske han håller i en sockergris i den andra handen....mycket troligt!

 (vi zoooomade in honom från långt håll  då vi besökte tsarens gigantiska "jaktstuga" (minns inget namn eller plats), där han satt ensam i ett av de tvåhundraelvatre fönstren och njöt under sin kaffepaus)

t a p e t e n


nu är mina tapetfunderingar ett minne blott. hittade denna superbilliga tapet i Estland (11 E/rulle) och när jag såg den så sa det bara klick SAMTIDIGT som jag tänkte att nu far det nog till skogs i vårt vardagsrum med alla träd!

så välkommen till skogen på påvallsfolk får jag väl säga.....

r y s s l a n d


här väntar vi med spänning på att ta oss genom den ryska tullen. och sen, ungefär 4 meter efter gränsövergången, kunde vi märka skillnaden mellan Finland OCH Ryssland. skräp överallt, skog som misskötts - eller rättare sagt inte skötts alls. dåliga vägar och fallfärdiga hus.
vi besökte St Petersburg där minst 4,8 miljoner människor bor. jag kunde inte sluta förundra mej över alla höghus, de var så många, så många och så fallfärdiga.

vi besökte fina kyrkor (Isakskatedrelen, Mariakyrkan, Blodskyrkan och Jaamakyrkan) med guldutsmyckningar och vackra målningar och så besökte vi gamla åldringshem med stora renoveringsbehov där människor som inte finns bor, alltså gamla människor som inte har nån identitet. vi fick sjunga med barn som saknar hem och föräldrar och som har sett saker hända i deras liv som vi inte ens kan föreställa oss. bilden högst upp till höger är en 8 årings hela liv - en säng, lite leksaker och en egenmålad tavla. mina tankar for till mina egna barn hemma som har så mycket kläder, leksaker och snygga rum. det kändes orättvist. och så tänkte jag på diskussionerna som råder inom åldringsvården här hos oss, tex hur ofta vi ska byta hanskar då vi tar hand om de gamla.......där, på det ryska åldringshemmet, hade de för ngr år sen fått påslakan till sina sängar.

vi hade många andakter, bönestunder och sjöng mycket. vi delade Herrens heliga nattvard och hade en stor gemenskap med de ryska människorna. vi delar samma tro, och när vi sjöng samma sång men på tre olika språk (svenska, finska och ryska) så lät det väldigt mäktigt.
vår resa avslutades i Estland där vi sov två nätter på Toila spa. det kändes väldigt konstigt att avsluta en resa i ryssland där man sett så mycket fattigdom med ett lyxspa........och glädjen att få sitt hår klippt för ynka 10 euro kändes ytligt!Att sen ta avsked av alla som man delat denna minnesvärda resa med var väldigt vemodigt....vi hade en sån fin genemskap där ålder och språkskillnader suddades ut. vi var en hel familj med samma Himmelske Far.
denna sång sjöng vi bla. sionssånger 94

I den sena midnattsstunden står vid hjärtats dörr än en trogen vän och klappar såsom ofta förr.
 Står han våt av nattens droppar utom dörren än eller har du slutligt öppnat för din bäste vän?

Döden klappar ock på kojan och på kungens borg. Fåfängt då du stänger dörren för den bittra sorg.
Jesus väntar, mild och tålig, men du öppnar ej. Döden klappar kan du stänga ock för honom? Nej!


Ack, då ropar du kanhända: Herre, släpp mig in, öppna för mig pärleporten, jag också är din!
 Tänk om då han skulle svara i den mörka ängd: Du för mig ej ville öppna, nu min dörr är stängd!


Dock, du hör ju honom ännu klappa på hos dig. O så öppna då med glädje, dagen närmar sig!
Dagen som skall allt förklara i dess rätta ljus. Må ock du ett rum då finna i din Faders hus!

h e m m a


hemma igen efter omtumlande, roliga, allvarliga, djupa, tunga, lätta dagar i Ryssland. måste smälta allt innan jag kan beskriva hur underbart det är att vara med på en missionsresa dit.

nu ska jag njuta av mina underbara barn och bege mej ut i solskenet och bara vara hemma.

 OM eventuellt någon hamnat att ta hand om våra barn under min resa (har ingen aning om vem, var, hur och när men tycker mej läsa något sådant här nedanför + att Edith pratade så glatt imorse om att hon varit vid Elins) nu vill jag här framföra mitt tack!! när jag satte mej i bussen på torsdagmorgon klippte jag bort alla tankar och funderingar på hemmet och våra barn och jag skickade endast ETT sms åt gubben under 6 dagar........jag visste att han grejade allt hemma mycket bättre utan min inblandning!

ps. på bilden hade vi bara lite (eller mycket) roligt åt takspegeln under båtfärden hem.....en av männen hade en rolig kommentar:
- tänk om vi faller ner på oss själva.

pps. spännande med bloggtjuvar, ha haa.....speciellt om de har gosiga bebisar som man skulle vilja träffa efter en veckas uppehåll.....

Ekorrn satt i granen



Imorgon kommer mina kläder hem igen - så även min syster.
Idag har jag varit  enbarnsmor under frukosten, tvåbarnsmor på förmiddagsfika med goda vänner, trebarnsmor vid mellanmål och vid kvällsmaten var jag fyrabarnsmor med två män.

Bilden är från igår ... Ivar bad mig gissa vad han spikat ihop. 
Först gissade jag utan att se.
ett hus, en bil, en pojke, en sol, en lastbil ...
Sen fick jag titta på konstverket.
ett hopptorn, en skottkärra, nej jag vet inte ...
det är en ekorre som ha dött!


//Syster A





God morgon eller nåt sånt




Strax före åtta körde yrvakna jag och Elia (klädd i pyjamas under halaren) till de mammalösa syskonbarnen. Lite försent för att pappan i huset skulle hinna till sitt åttamöte kom vi in flåsande genom dörren. 
Den lysande jackan i orange färg kom emot oss från köket. 
Han är färdig klädd, tänkte jag, precis som jag trodde. Det är bråttom.
Så tittar jag på honom, nämen!, det är ju inte pappan! 
Det är en annan orange klädd ung man.
- Är du här? säger jag helt förvånad. 
- Ja, svarar han kort.  
Men, mumlar jag och går in och ser pappan sitta i soffan bredvid sina pyjamasbarn.
 - Jag har en arbetare här som ska dra rören i badrummet.
- Jaha, säger jag, jag trodde du hade skaffat en annan barnvakt.

Resten av dagen småler jag. Vad sa jag riktigt?
Inget hej! eller godmorgon! Inget, jaha, ska du jobba här, jag ska sköta barnen!
Nej, jag sträckte inte ut handen, presenterade mig och sa dig har jag inte sett förr, trevligt att träffas! Jag sa inte ens vad gör du här?
Jag sa "är du här". 

Vad kallas det, socialt okompetent? eller yrvaken?


//Syster A

På systers vis







Trevlig resa syrran nu tar jag över!

Jag tycker att det är helt på sin plats att jag lånar hennes blogg lite. Hon har ju trots allt lånat hela min garderob nu till resan ...

Ni minns väl tapeten? Nu har den hittat rätt vägg. Fasligt snygg tycker jag att den är. Snygg är också nattduksbordet som jag fick i morsdagspresent igår. En egen design som är
 ihop spikad av min käre man. Vem tillåter sin man köpa presenter? Risken finns ju att han kommer hem med en dyr parfym som man inte vill ha. Nej, utnyttja tillfället med att önska sånt du på riktigt vill ha (och inte kan få utan hans hjälp).

Så nu skall jag fortsätta fira vår bröllopsdag (4-år) ... min käre man, ja, han tycker att vi kan fira imorgon istället för han har annat för sig ikväll ....
 nåja, bättre lyckligt gift och en olycklig bröllopsdag än olyckligt gift med en lyckad bröllops dag!


// Syster A



resfeber


som tradition så tar jag alltid fram symaskinen innan jag ska resa bort....nåt ska fixas! denna gång blev också ett par byxor avklippta (kollade vädret i St Petersburg och där var varmare än vi har här hos oss, kanske mina shorts kommer till användning)......nu återstår bara att packa ihop, Rysslandsresan står för dörren! Bibel, psalmbok och sionssånger stod på listan över saker man ska ta med, tror detta blir en givande resa!...
mina stackars barn, däremot, vill inte alls att jag ska resa bort.
-mamma, tänk om båten sjunker (vi sova en natt i Tallin och komma hem med båten därifrån), sa Edith med gråten i halsen.
- men då far hon ju till Himlen, svarade Ivar självsäkert, och dit far vi ju också då vi dör.
 Ååhh, denna härliga barnatro!!

(ps. skulle jag vara Edith skulle jag nog vara mera rädd för att mamma ska villas bort i storstaden, får matförgiftning av nån rysk soppa eller att tullmännen rövar bort henne)


den Gud älskar, Lyckan får

Barnabönen som är så vacker...står min lycka i Guds händer.....oavsätt var i värden man befinner sej eller i vilken livssituation man än är så är Gud den sanna glädjen. Allt annat som inredning, resor, förhållanden, matlagning, väder, renoveringar, mode, husbyggen, pengar, husdjur, barn, motion, och hälsa...ja, alla dessa saker är ju så viktiga för oss människor och det är ju just dessa saker vi pratar mest om.......Gud finns nog där också, för de flesta av oss, men honom pratar vi inte så mycket om. Man, eller rättare sagt jag, pratar inte så mycket om det viktigaste här i livet!


Hjälp mig att tro på dig, Fader,
inte i himlen men här
i den förvirrade världen.
Hjälp mig att prisa dig här.


Britt G Hallqvist, psalm 214

 

t r ä d g å r d s l a n d

här ska odlas jordgubbar, morötter, potatis, ärtor, rädisor, sallader mm........till alla dem som känner mej riktigt bra så kan jag bara säga att det är tanken som räknas, he hee.....det jag fokuserar på nu är att det ska bli snyggt och att vi inte ska behöva klippa gräs på området sen när den stora rutan är klar! (ca 4 x 6-7 m, beroende på hur mycket jag orkar gräva).....en "duk" ska vara längst under och sen ska nån grusfundering täcka hela plattformen, INGET FUSKJOBB DENNA GÅNG!.....och sen, om viljan att sätta mina gröna fingrar i jobb infinner sej, placerar jag ut planteringslådor med jord i och sår i dessa (lådorna finns redan så där finns ingen ursäkt för att inte odla nåt ätbart) några vinbärsbuskar ska också stoppas dit...nånstas.....de vi har nu brakar snart ihop, stackars gamlingar!
ps. igår när jag med stor iver satte igång projektet var det soligt och fint...idag har det varit ihållande regn hela dan *suckeliten*.......

trevlig lördagkväll....jag tror jag tillbringar den ute i gummistövlar!

v å r


vilka härliga vårdagar vi haft....det är roligt att räfsa (håcksade jag när jag väl fått upp farten)...och ännu roligare att cykla med min nya helkama, en äkta "mommoraider"!

TjAtiG

med risk för att bli tjatig.......dessa  är bara att klicka hem, härifrån, frågan är bara vilken av dessa 4?!
NU efter denna tapetkoll tittar jag inte på EN endaste tapet till detta år...det finns ju så många fina, men ändå inte den perfekta.....

OBS! det är inte jag som kikar i fönstret.

vitt trägolv

när det sista man gjorde kvällen innan man gick och lade sej var att skura golvet så är det riktigt roligt att ha vitt trägolv då man vaknar......men ibland är det mindre roligt, speciellt de dagar då dagens meny står skrivet mellan springorna......men för övrigt kan jag bara konstatera att jag inte skulle välja nåt annat alternativ av golv till just vårt hus..gillar trägolv!

ps. myror behöver inte göra sej besvär in i vårt hus för dom kan ramla ner i springorna och bryta benen!

pps. där rakt fram, bakom soffan, ska en svart-vit tapet upp...tapeten ska vara lite bredare än soffan....hojta till om ni ser nåt som skulle passa! (matilda, din "bloggkant" har exakt det mönster jag har tänkt mej..lite besvärligt när man har en vision som man kanske inte hittar...man liksom "låser" sej)

nu ska jag fara ut i det fin fina vädret!

m a r i m e k k o

"Bottna", Anna Danielsson

en sån skulle passa bakom soffan....har dock inte vågat kolla priset ännu men det behövs bara en rulle.....borde ringa och beställa nu innan jag ändrar mej!
den mysigare varianten med blommorna får komma upp i ett sovrum, ni får se sen!

uppdatering ngr timmar efter.
så här lätt bestämmer sej inte denna dam, inte när hon alltid ska snubbla över nåt som gör henne mera osäker, i denna blogg fanns samma tapet men på ett diskretare ställe än i vardagsrummet...vilket bidrog till mitt beslut att "Botten" blir det inte...heller....letar vidare....

ett steg i taget


när man renoverar ska man inte vara nån otålig människa....det är ju dubbelt arbete. först ska man riva, sortera och föra till ekorosk. redan det är ju ett projekt i sej.....sen så småningom, när den största energin gått åt i rivningsstadiet, då först kan man börja bygga!
längst till vänster på bilden så syns det var vårt nya golv ska komma sen, en halv meter längre ner än det nuvarande. MEN innan nya golvet kan spiras så ska stockarna som håller ihop ytterväggarna sänkas ner, jag är glad över att gubben inte är rädd för byggutmaningar....(själv ser jag för min inre syn hur hela huset ramlar ihop när han sågar bort stockarna)...

nu längtar jag efter nya höjder i badrummet och gubben behöver inte längre stå med huvudet på sned då han kissar!