Sanningen


Lyssna gärna på dagens andrum i radio vega om sanning. Vad är sanning och vad är sanningen värd? Hur är det om man bara säger en del av sanningen? Hur är det om man ofta överdriver? Är man då en lögnare? Hur lär man sig att vara sann mot sig själv och veta sina begränsningar?

Vi har alla någongång överdrivit för att få en bättre effekt på vår historia och det känns häftigt då man får en "extra intresserad åhörare". Men varför överdriver vi och vad händer om man ofta överdriver? Att överdriva är ju en form av osanning. En lögn. Och en människa som ofta överdriver tror själv att andra förväntar sig "action" och till sist kommer man till ett sånt skede att man alltid överdriver och börjar tappa känslan för sanningen.

Det som startar som oskyldiga tillspetsningar för att få händelser att verka ännu intressantare bedövar känslan av sanning och sanningen byts så småningom ut mot lögner och förtal.

När man umgås med en människa som ofta överdriver så kan det leda till att man blir misstänksam och man tappar till sist förtroendet för personen och dennes saftiga historier.

I Bibeln står det att "sanningen ska göra oss fria". Den må vara tråkig ibland. Händelselös ibland. Pinsam ibland. Sårande ibland. Men den gör oss fria. Och när sanningen samspelar med nåden och förlåtelsen i Jesus Kristus så har vi inget att frukta.

Så från och med idag så ska undertecknad försöka vara ännu mer ärlig och överdriva mindre. Så länge vi lever så har vi varje dag en chans att leva som en bättre medmänniska. Och det bästa av allt är att vi får be Herren om hjälp.


1 kommentar:

Anonym sa...

AMEN!! Såå viktig påminnelse, speciellt i våra trakter där det är så vanligt att "späda på historier".