kan vi bli vänner?


Våran Nova är en dvärgschnauzer, har kopierat lite fakta om hundrasen från Wikipedia här nedanför. Kan tillägga att nätterna har gått över förväntan, hon har inte gnällt det minsta. På dagarna följer hon med Jens eller jag som en skugga och viker inte av från våra sidor. Lagar jag mat så ligger hon i köket. Far jag i badrummet på övrevåningen så kommer hon med. Ska jag ut och damma bordsduken så kommer hon med. Stiger jag upp från soffan för att hämta telefon så kommer hon med. Hon biter inte sönder några leksaker och uppför sig exemplariskt. Hon fick dock behag att kissa på den ulliga svarta mattan i gästrummet så nu har den konstgjorda gräsmattan rullats ihop in i skrubben. Nu när jag skriver detta inlägg så ligger hon vid mina fötter och passar på att vila sig en stund. Så mysigt.

Dvärgschnauzern är framförallt en sällskapshund som lämpar sig för flera hundsporter. Den är mångsidig och man kan även träna den i till exempel agility eller någon av bruksgrenarna och rallylydnad är också en rolig sport. Många dvärgschnauzrar är duktiga i lydnadstävlingar och några av dessa deltar i grytprov.
Dvärgschnauzern är energisk, klok, orädd, uthållig, envis och vaksam. Den är arbetsvillig, läraktig och tillgiven. Epitetet "stor hund i litet format" har sin grund i det intelligenta och tuffa, men godmodiga temperamentet. Dvärgschnauzern är en viljestark och bitvis envis hund. Den har egen vilja och håller inte alltid med sin förare, men med rätt träning är den en god lyssnare.
Den intar gärna en avvaktande hållning gentemot främlingar. Det är inte en hund som reservationslöst och ögonblickligen accepterar vem som helst. Den vill själv bilda sig en uppfattning om personen. Rasen är generellt sett nyfiken på andra hundar, men väntar gärna med lek tills den har bildat sig en uppfattning om den nya hunden. Genom socialisering i ung ålder främjar man ett positivt beteende.
Dvärgschnauzern kräver inte mer än normala promenader. Den vuxna hunden tål dock ordentligt med motion och sägs vara svår att trötta ut. Den mår bra om den får arbeta med huvudet genom olika övningar både inom- och utomhus, men kan även trivas med den normala stimulans som den får i ett vanligt familjeliv. Den har ett större behov av att alltid få vara med på vad som händer än av att behöva arbeta med något konkret. Dvärgschnauzern är mycket lätt att resa med tack vare sin storlek och behov av att få vara nära sin flock.

Inga kommentarer: