Jag är jag och du är du


Här kommer lite reflektioner från gemenskapskvällen som hölls för en vecka sen och några av de bibelställen som lyfter upp ämnen som kroppen och knoppen.
 Vi började kvällen med att diskutera om hur vi kan vanvårda eller dyrka vår kropp. Jag behöver knappast tillägga att det lät som om bönhuset blev förvandlat till ett hönshus i fem minuter. Tror de flesta kom till liknande svar efter den korta, intensiva, diskussionen. 
-  Det som blir för mycket eller för lite är osunt.

Vanvård av kroppen: stress och för lite vila. För lite eller för mycket mat. För mycket socker. För lite vardagsmotion. Överdriven träning. Tobak, snus, alkohol och droger. Att skära sig (som tyvärr ökar bland ungdomar) För mycket skärmtid. Osund sexualitet - dit klassas allt som utövas utanför ett äktenskap!

Dyrkan av kroppen: Utseendefixering. Överdriven träning. Osunda dieter. Åldersnoijor. Hälsa till varje pris. Modeslaveri. 

 Allt är tillåtet för mig men allt är inte nyttigt. 
Allt är tillåtet för mig men jag ska inte låta makten ta över mig. 1 Kor 6:12

Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst.  Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.
Rom 1:25

Det som för en kvinna kan vara sunt, kan för en annan vara osunt. Vi borde själva ta våra svagheter i beaktande och undvika det som vi börjar må dåligt av. Vi är så olika! Vissa kan läsa bloggar med snygga interiörer och inredningsstilar och ta det som en inspirationskälla. Sen finns det kvinnor som får noijor av andras snygga hem och upplever att det egna boet blir ännu mera "otrevligt". Men alla vet ju att en bild är en bild och den kan förvränga sanningen. 
Sinnesro ger kroppen liv, avund är röta för benen. Ords 14:30

Vissa kvinnor kan läsa bloggar eller träningstidningar med olika träningsupplägg och kostråd och skapa en sund inspirationskälla därifrån. Medan en annan kvinna får ångest över andras benmuskler och känner sig som den mest otränade i universum. En kvinna får positiv upplevelse av bloggen eller tidningen medan en annan får negativ upplevelse. Vi måste själv, som vuxna, ta ansvar över det vi tittar på. Det vi tar del av.
Ty kroppsövning är i någon mån nyttig, men gudsfruktan är på allt sätt nyttig, 
eftersom den har löfte om liv. Både för den här tiden och den kommande. 1 Tim 4:8

Håll dig inte för vis, frukta Herren och fly det onda. 
Det ska ge hälsa åt din kropp, ny styrka åt alla dess ben. Ords 3: 7-8 

Kunde fortsätta skriva ner många, många olika saker här. Sånt som vissa mår bra, andra inte! Kläder, trädgård, villaliv, resor, bilar, byttor, barn, brädor och behår. Listan skulle aldrig ta slut. För vi har alla nåt. Nåt vi dyrkar och nåt vi vanvårdar, nåt vi avundas andra.
De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att tjäna det skapade
 istället för Skaparen, han som är välsignad i evighet. Rom 1:25

Nu inför julen så funderar vi över nya julfestkläder, vi funderar över julmaten och allt annat. Många banttar som dårar för att sen kunna frossa med gott samvete. Vissa lägger ner hela sin själ i detta. Till en viss gräns är ju allt julförberedelser och planering trevligt och mysigt men snabbt övergår trevligheten till stress. Varför ska lagom vara så svårt.
Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni ska äta eller dricka, 
inte heller för er kropp, vad ni ska klä er med.  Matt 6:25

 Vi behöver förtrösta oss på Gud. Vi ska låta Honom helga oss med Hans sanning.  Han bryr sig om alla delar av våra liv. 
Vi ska så långt som möjligt undvika att jämföra oss med andra och ha mänskliga förebilder. Jesus är den förebild vi behöver. Vi lägger så många tankar på hur vi ser ut inför våra människor, men hur mycket funderar vi på hur vi ser ut inför Jesu ögon. Åldersnoijor, bulliga magar, hängbröst, kutryggar, sneda näsor, gråa hår eller andra komplex över det ena eller andra får världens folk jämra sig över. Vi som vill följa Jesus vet att vi är underbart skapade till Guds avbild. Vi har ett gemensamt mål - Himlen. Där får vi sen den vackra vita dräkten. Det vackraste vi nånsin burit på våra kroppar. 

De som hoppas på Herren får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. Jes 40:31

5 kommentarer:

Anonym sa...

Amen! Detta får vu alla fundera över!

Linnéa sa...

Himla bra text! Är det ok om jag länkar till den från min blogg?

Anonym sa...

Väldigt bra skrivet! Tänkvärt! /Gemina

maria sa...

Jodå, Linnea!

Anonym sa...

<3