m o r g o n r o d n a d


Vi vaknade till en vacker dag. Morgonrodnaden spreds över himlen. En bibelvers fyllde mitt sinne.

Herrens nåd är var morgon ny. 

Herrens nåd är var morgon ny,
bort med tvekan och klagan!
Herrens röst mitt i stormen gny
blandar nåd uti agan:
nåd, ja nåd, hur han än den kläder,
nåd som fostrar för himmelriket opp,
nåd som livar vår tro, vårt hopp,
nåd som tröstar och gläder.

Nåden kan vara väldigt invecklad för en icke troende att förstå. Lika svårt som för ett barn. Ännu när jag var i tonåren så fattade jag noll när det talades om nåd. Lika svårt kunde det vara att känna ånger och få allt förlåtet då man inte tyckte att man hade syndat. Jag hade nog tron på Jesus redan som barn men jag hade som sagt ingen syndakännedom. Synd var nåt väldigt illa, typ att man stjäl, mördar, mobbar nån eller på annat sätt gjort ett "större fel", och jag var ju en exemplarisk skoltjej som knappt vågade bryta av pennan i skolan för att läraren skulle misstycka. Samtidigt skulle jag få min synd förlåten och leva i Herrens nåd. Inte enkelt att förstå. Känslan jag ofta hade kan förklaras som om man skulle köras in i en operationssal för att få sitt ben gipsat trots att det inte är brutet.
Men när jag blev äldre klarnade begreppen såklart. Känslan av att vara en syndfri, trallande människa försvann nog i sakta mak.  Att jag bara genom att följa lagar och regler i samhället och vara snäll mot alla skulle hålla mig syndfri är ju omöjligt. Visst, jag finns inte i nåt brottsregister, jag super inte och slåss och håller på med andra konstigheter. Men det gör mig inte syndfri. Det finns ingen människa i hela världen som är syndfri. Men sånt ska man ju inte prata om. Vi människor är ju så bra, vi ska hitta oss själva, vår inre styrka och vi ska inte behöva sakna nåt. Vi klarar allt. 
Vi ska inte behöva Jesus till nåt.
 Jag är glad att känslan jag hade som barn (att vara syndfri) och i tidiga tonåren försvann. Jag är glad att mitt samvete väcktes, att min tro djupnade. Det gör att jag idag kan lita på Guds nåd. Jag är hellre en syndig människa som förlitar mig på Guds förlåtelse än att jag skulle vara en människa som skulle känna mig syndfri och klara mig själv. Slippa till himlen av egen kraft. För nåt sånt finns inte. Det finns ingen annan väg. Jesus är vägen, sanningen och livet. Ingen kommen till Fadern utan genom Honom. 
Herrens nåd är var morgon ny, det betyder att så länge vi lever tar den inte slut. Varje morgon vill Herren beskydda och bevara oss, nåden är en gåva från Gud som ska leda oss till frälsningen. Den är gratis och den tar aldrig, aldrig slut. Guds nåd och Guds förlåtelse är som havet vi simmar i, den omsluter oss på alla sidor.

Önskar alla som tittar in en skön onsdag. Här ska kockas lite innan mitt kvällsskifte börjar, eller så värmer vi upp maletköttsoppan från i förrgår (som vi också åt igår)....men då börjar nog barnen knorra har jag på känn....variation i menyn, tack!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fint inlägg! Det får vi påminnas om var dag, var timme... Herrens nåd är var morgon ny. Precis som du skrev, de "grova" brotten är ofta de vi människor kan peka på och se. Men de synder vi begår var dag i vårt inre, som inte syns, kanske t.o.m inte känns så mycket, behöver vi samma nåd och förlåtelse för. Önskar dig en bra dag! Hälsn.M

Anonym sa...

Du skriver alltid så fint!

Har tänkt mycket på dedär med förlåtelse.. Om Gud är bara godhet, kärlek osv, då har han heller aldrig dömt. Människan felar och syndar, för hon är bara människa, men Gud dömer ej. Om Gud dömer har han mänskliga känslor som t.ex. hat och ondska, å då är han inte längre bara godhet, då är det nog nån annan vi pratar om..

Be om förlåtelse skall man göra till den man sårat.

Hörde dessa ord en gång i bönhuset, "..å då är det inte längre roligt, för dom som inte har trott när de står inför han som dömer och den evigt brinnande elden.." Av alla de som haft en nära döden upplevelse, har då jag aldrig läst eller hört om nån som kommit till nåt dåligt ställe. Tror att alla människor är lika mycket värda i Guds ögon, han älskar oss lika mycket oberoende vad vi tror, tänker eller gör.

Detta är bara vad jag tror. Inget jag säger är mera rätt än vad nån annan tror.

maria sa...

Jag är också helt övertygat om att Gud älskar precis varenda mänsklig kotte på vår jord, men i vissa/många fall är det människan som inte älskar Gud och de litar inte på att Jesus dött för just deras synder. Gud älskar syndaren men hatar synden - och den människa som valt att leva sitt liv med alla sina synder är i Guds ögon inte hans barn. Han har gett sin egen son till räddning för oss alla men många väljer att inte grabba tag i den livlinan. Han dömer efter våra hjärtan, men är en rättvis domare.

Helvetet nämns på många stället i bibeln och att alla människor skulle komma till Himlen, också de som lever i otro, är nog bara nåt som djävulen viskar i våra öron så att vi ska överge vår tro och sen på domedagen komma ner till hans dödsrike!

"Sannerligen, jag säger er: den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han faller inte under domen utan har övergått från döden till livet."
Joh 5:24