Det här med namnJag har alltid länge på förhand vetat vad våra barn ska heta innan de har fötts. När jag väntade mitt första barn och jobbade inom vården så stötte jag på namnet Edith bland patienterna. Att det var en liten Edith jag själv väntade kändes självklart. Då var namnet inte så vanligt på barn, det hette bara gamla tanter. Idag är Edith ett betydligt vanligare namn på barn i nejden än då våran Edith föddes. 
När vi väntade vårt andra barn och visste att det var en med snopp så var namnet Ivar självklar från första början. Det hette Jens farfar och jag gillar ju gamla och korta namn. Perfekt. Dessutom kände vi ingen som hade det namnet och med våra stora släkt och gemenskapskrets så är många, många namn "upptagna". 
När vi väntade vårt tredje barn och vi såg på ultra att det var en flicka så hade jag ett namn i mitt sinne. Tyra. Men några veckor innan förlossning så kom namnet Ruth starkt som vårt namn på barnet. Bibelstället där Ruth följer med sin svärmor, Noomi, till Juda land efter att hennes man hade dött är så vackert: "Och Orpa kysste sin svärmoder till avsked, men Rut höll sig alltjämt intill henne. Då sade hon: ”Se, din svägerska har vänt tillbaka till sitt folk och till sin gud; vänd ock du tillbaka och följ din svägerska.” Men Rut svarade: ”Sök icke intala mig att övergiva dig och vända tillbaka ifrån dig. Ty dit du går vill ock jag gå, och där du stannar vill ock jag stanna. Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud. Där du dör vill ock jag dö, och där vill jag bliva begraven.
Nu, när vi väntar vårt fjärde barn, så är ju namnet en sak att fundera över. Det ska kännas rätt. Jag gillar ju korta och enkla namn. Vissa favoriter är redan upptagna som jag gärna skulle ge åt vår kille. Blir det en flicka så har jag ett självklart namn, Evi. Men denna gång blir det troligtvis en pojke så då är ju inte detta namn aktuellt. Det är betydligt enklare med flicknamn känns det som. Har en aktuell lista på namn som jag kunde tänka mej, dock så är många av namnen inte favorit hos pappan till det väntade barnet. Han har ju också en röst i valet!? Fast kvinnans list övergår ju mannens förstånd......Har man själv ett favoritnamn som inte maken gillar så ska man tidigt börja påverka honom. Desto oftare man hör namnet, desto finare blir det. Man ska inte heller koppla ihop namnet på nån annan person utan tänka på den nya individen med det nya namnet. Den aktuella listan kommer här: 

Nilo (favorit - känner ingen med det namnet), Uno (utan att tänka på Uno Södö), John (utan att tänka på Kinas man), Ian, Ola (utan att tänka på taxichauffören), Seth (utan att tänka på pappas farbror), Ove (utan att tänka på Evas Ove), Ethan, Abel (utan att tänka på Kain som tog livet av sin bror), Tore (utan att tänka på Lottar bror), Vide (utan att tänka på videkissor), Wille (utan att tänka på bygglovs Wille), Zeb (utan att tänka på zebra), och Ben (utan att tänka på brosans barndomsvän). Listan kommer garanterat att ändras till nästa vecka. Namnen Wille, Zeb och Ian kommer kanske att bytas ut till några andra......

Visst är det roligt med namn, vilka är dina favoriter? 

27 kommentarer:

Anonym sa...

Abraham! :) Ett långt namn men vackert! :)

sabina sa...

Abbe (utan att tänka på han i Madicken) :)

Anonym sa...

Mose (utan att tänka på Mose i vassen)
Sander, Julian och Emanuel är kanske inte så vanliga namn. Men alla dina föreslagna namn är fina.

Anonym sa...

Mille eller Milo kanske men av dina förslag var nog Vide finast

Anonym sa...

Eller Adde, Kidh, Neo, Silas

Anonym sa...

Josia, och då SKA man tänka på kung Josia i GT :)

Anonym sa...

Vidar låter vackert i mitt öra :)

maria sa...

Abraham är vackert! men för långt, det skulle bli Abbe och det är Katas pojke det :-) Mose har en annan "reserverat".
Sander är ju fint, lite långt, Julian är för mycket Julia som barnens faster heter :-) Emanuel är min kusin :-)
Kul att läsa alla förslag!

Milo är ju nästan som Nilo ;-) Mille låter lite tjejigt tycker jag.

Kidh, tänker jag på kids ;-) Neo är fint (tänker dock för mycket på Nea som föddes samma dag som Ivar) och Silas upptaget!

Josia är för lika barnens kusin Josua :-)

...smaken e ju som baken och tur är väl det annars skulle alla heta samma!

maria sa...

Vidar har min väninna, fint namn!(det hade jag funderat på åt Ivar)

Anonym sa...

Otto e ju också fint.. o så klingar de bra med Edith, Ivar o Rut. :)

maria sa...

Otto ja, det har jag funderat på i nåt skede. Glömde lägga det i listan ;-)

Lantliga drömmar sa...

Namn är svårt, men kul. Flicknamn har vi haft klara sedan vi var 15 år och nyss träffats, men ännu har vi inte behövt de namnen... Pojknamnen har varit klara några år, men blivit bestämda riktigt de första veckorna under graviditeten, redan innan vi vetat om det är en pojke eller flicka. Denna gång hade jag, och har faktiskt fortfarande, lite svårt att komma över att det enda namnet vi kom på, och som vi verkligen älskar och tycker är perfekt åt vår grabb, är så udda/ovanligt. Har lite ångest över att han ska behöva säga om och om igen åt folk vad han heter innan de förstår, men kanske andra vänjer sig så småningom... :) Stackars barn :)

Och du, han i bygglov heter ju Willy med Y, så Wille kan ni ju bra ha utan att behöva förknippa det med någon kändis ;)

Anonym sa...

Fina namn, men vet du.. Fast någon bekant har ett namn som man har tänkt på.. tycker no jag att man välja dom ändå.

klipposfia sa...

Vår Walter heter Otto i mellanamn och jag kan störa mig på de som pratar mera högsvenska för de säger som med å i början...åttå....åtto....men det är ju smaksak också:) . Roligt med namn!

maria sa...

Nämen Heidi, nu måste du ju säga vad er son heter också :-)...och ja, såklart att bygglovswilly är med y, hur kunde jag blanda så ;-)

Malin sa...

På min lista finns också Uno och Vidar :) sen har jag en del fina till (fast vi har ju inget behov av namnlista hos oss just nu) men dem är jag så ego med då jag inte vet någon annan som har de namnen, så jag skriver inte ut dem ifa någon skulle ta dem då ;) vi hör ju också till samma släkte, eller mina barn gör det, och vår Noa Emanuel har ju en småkusin som är några veckor yngre som heter Noa Emanuel :p så nu ska vi försöka undvika sånt, ifa vi får flera barn. :p

Anonym sa...

Alltså Erik skulle ju passa med Ivar!
(Utan att tänka på Erik Björkskog:)
haha

maria sa...

Erik heter min brors son :-)

CAISA K. sa...

Många fina namn,
Seth är ett av mina favoritnamn
har också funnits med i mina listor
med Max och Gry.

Anonym sa...

Nilo tycker jag är finast på er lista,vet ingen som heter det. Vår lillpojke heter Bo, det tror jag han är ganska ensam om i sin generation, än så länge :-)

Anonym sa...

Fride! En fridens man...

Anonym sa...

Sem eller Ted är också fint :)

Anonym sa...

Arne, Birk, Thor... hur fina som helst:)

Lantliga drömmar sa...

Du får höra nästa gång vi träffas ;) Hoppas det blir snart!

Anonym sa...

Frans, skulle passa med dom andra namnen...

maria sa...

Thor skulle ju passa, det namnet har jag inte reflekterat över tidigare. Vad roligt att läsa alla tips!!

Anonym sa...

Milian är en av mina favoriter nu just :)